Rynket rose

Fra og med den 1. januar 2022 er enhver handel med rynket rose forbudt i Danmark. Det er også forbudt at udveksle planterne. Eksisterende planter må dog gerne blive stående, hvis man sørger for, at de ikke kan sprede sig til naturen. Det er

fortsat lovligt at udnytte hyben fra eksisterende planter til marmelade,hybenfrøolie mv.

På hjemmesiden Danmarks Fugle og Natur kan du bl.a. læse følgende:

“Rynket rose invaderer især tørre kysthabitater, hvor den ændrer plantesamfundet. Antallet af planter mindskes ved stigende dækningsgrad af Rynket rose og den udkonkurrerer lystilpassede planter, mens antallet af skyggetolerante planter forøges med stigende dækningsgrad. Den er ligeledes istand til at udkonkurrere Klit-rose, Krybende pil og Gråris.

Rynket rose ændrer den fysiske dynamik i klitsystemer ved at fiksere sandet (netop denne egenskab er grunden til, at den er hyppigt plantet i sandede kystnære områder for at forhindre sandflugt). Således fjernes den naturlige dynamik i klitterne, og de arter der er tilpasset denne naturlige forstyrrelse bliver dermed negativt påvirket.

Rynket rose invaderer især tørre kysthabitater, hvor den ændrer plantesamfundet. Antallet af planter mindskes ved stigende dækningsgrad af Rynket rose og den udkonkurrerer lystilpassede planter, mens antallet af skyggetolerante planter forøges med stigende dækningsgrad. Den er ligeledes istand til at udkonkurrere Klit-rose, Krybende pil og Gråris.

Rynket rose ændrer den fysiske dynamik i klitsystemer ved at fiksere sandet (netop denne egenskab er grunden til, at den er hyppigt plantet i sandede kystnære områder for at forhindre sandflugt). Således fjernes den naturlige dynamik i klitterne, og de arter der er tilpasset denne naturlige forstyrrelse bliver dermed negativt påvirket.”

På Bolius´ hjemmeside kan du læse om bekæmpelse af rynket hybenrose, se: Hjælp os med at udrydde rynket rose.

 

 

 

 

Sammenslutningen af sommerhusgrundejerforeninger
på Holmslands Klit

www.sammenslutningen-grund-holmsland.dk